Our Blog / Här publicerar vi tips och trix relaterade till Office-paketet.

Dagens tips har vi valt att lägga i Word 2010 av den enkla anledningen att jag använde den tidigare i dag tänkte då på hur bra den är. Tipset rör en nygammal funktion i 2010. Ny för att den blivit avsevärt förbättrad och förenklad, men ändå gammal eftersom tidigare varianter funnits sedan långt innan version 2003. (Se stycket längst ner om du direkt vill hoppa till vart du finner funktionerna i tidigare versioner.)

Vad är det jag pratar om? Jo, det är Navigerinsfönstret i Word 2010.
Fönstret ligger längst ut till vänster på skärmen och täcker vertikalt neråt från flikområdet. (Se bild till höger.) Navigeringsfönstret fångar upp flera bra funktioner i Word. Många stänger av misstag av fönstret eftersom de ännu inte insett fördelarna med det. Om du är en av dessa kan du enkelt slå på det igen via fliken Visa och klicka i knappen Navigeringsfönstret.

 

Miniflik A – Bläddra rubrikerwd navigeringsfönstret a
I den här fliken ser du alla rubriker som finns i det aktuella dokumentet. Du kan snabbt och lätt gå till det stycke du är intresserad av genom att trycka på dess namn. Men du kan även flytta ett helt stycke genom att klicka och dra rubriken till sin nya plats. All text under aktuell rubrik flyttas automatiskt med.

Miniflik B – Bläddra sidor
Utseendet påminner en del om layouten när man öppnar större PDF-dokument i Acrobat Reader. Funktionen är densamma, klicka på en sida för att hoppa dit. Du kan även ändra ordning på sidor genom att klicka och dra.

Miniflik C – Sök
Den sista fliken är den som de flesta ser fördelarna med. Hit har Sök-funktionen flyttat. Klickar du på Sök via Start-fliken eller via kortkommando öppnas denna flik. Du skriver in sökordet i rutan och under denna flik ser du sedan korta brottstycken text där ordet förekommer. Utmärkt de tillfällen som man t.ex vet att man skrivit ordet ”restaurang” men inte minns varken vilken sida eller i vilket stycke.

Sök funktionen täcker över samtliga miniflikar, dvs du kan skriva ett sökord redan på miniflik A och då markeras de rubriker upp som innehållet det valda ordet.

Navigeringsfönstret är en funktion som är lysande så fort du skriver längre dokument, speciellt dokument med många rubriker och olika stycken!

För dig med version 2007 eller tidigare: Som jag nämnde i börjar samlar Navigeringsfönstret upp funktioner som funnits redan tidigare. Här hittar du de nämna funktionerna i tidigare versioner av Word.

Sök: Word 2007, Fliken Start, längst ut till höger
Word 2003 (och tidigare), Redigera-menyn > Sök
Du kan även använda kortkommandot Ctrl B i svenska versioner och Ctrl F i engelska version av programmet.


Granska och stuva runt bland rubriker/stycken: Word 2007, Fliken Visa > Disposition
Word 2003 (och tidigare), Visa-menyn > Disposition.

Lycka till!

So, what do you think ?