Our Blog / Här publicerar vi tips och trix relaterade till Office-paketet.

Hänvisa till moment på skärmen, sk Skärmklipp/Dump. 

Låt säga att du skriver en text där du behöver hänvisa till något på skärmen, en ikon, en meny eller övrig slags skärmbild. Ytterst användbart om du skriver instruktioner till någon men kan även vara bra även vid kortare förklaringar eller när man ber någon om hjälp t.ex att hitta något i ett program. Detta kallas ofta för att man tar en ”dump” på skärmen och många använder fortfarande den gamla metoden med knappen ”Print screen”.

Version 2007 (och äldre).
Funktionen med ”Skärmbild” är ny i 2010 men det finns program som kan utföra samma funktion åt dig. För dig som använder en nyare version av Windows (Windows Vista eller Windows 7) finns t.ex redan förinstallerat verktyget Skärmklippverktyget. Sitter du på en äldre version av Windows finns många gratisprogram som utför samma tjänst. I den här beskrivningen utgår vi från Windows egna Skärmklippverktyget.

110824d

Öppna programmet ”Skärmklippverktyget”. Klicka på Start-knappen och skriv ”skärm” i sökrutan längst ner. Skärmklippverktyget (och flertalet andra program och filer som innehållet ordet skärm) syns nu i menyn (Skärmklippeverktyget förmodligen ganska långt upp i listan).
Skärmklippverktyget står redo att klippa en bild åt dig från senast öppna fönster. Om det inte är det senast använda fönstret du vill klippa ifrån, växla och öppna fönstret du vill klippa från, växla sedan tillbaka till Skärmklippverktyget.
Klicka på nytt och klicka och dra sedan en ruta runt det du vill klippa ut.
Du kan nu spara ner klippet som en egen bild. Du kan även kopiera den direkt från Skärmklippverktyget och klista in där du vill ha bilden i din text i (t.ex) Word.

Överkurs: Med pennan kan du klottra ner ditt skärmklipp och med överstrykningspennan markera på bilden. Med suddgummit suddar du penna och överstykningspenna från bilden. Du har även en direktknapp för att skicka bilden/klippet som en bifogad fil till en mottagare.

110824c

Överkurs 2: Vill du klippa ut en bild som inte är fyrkantig eller få en bild (sk skärmdump) från ett helt fönster kan du klicka på neråtpilen vid knappen ”Nytt” och välja olika alternativ för formen/storleken på klippet.

One Comment

So, what do you think ?